I yrket som personlig tränare har jag sett hur människor på ett fantastiskt sätt förändras och förvandlas av träning. Krämpor försvinner, inre och yttre styrka uppnås. Ökad kroppskontroll gör att skador undviks och styrkan tillsammans med den ger en ökad livskvalité på alla plan.

Idag är allt för många hundar inaktiva. Många går bara sina dagliga promenader, samma gamla sträcka dag ut och dag in. Det är inte vad våra hundar är gjorda för. De behöver liksom vi variation, de behöver skaffa en medvetenhet över sin kropp. Bygga rätt skyddande muskler för att förhindra skador som kan uppkomma vid allt från lek med hundkompisen, skutten i och ur bilen till de hårda svängarna på agillitybanan.

Hundarna är liksom vi människor värda att vara starka och må bra, vare sig de är en chihuahua eller schäfer. Massage är lika bra för hundar som för oss människor. Det är till och med viktigare för en hund. Hundar kan inte som vi enkelt kommunicera var den har ont, eller överhuvudtaget att den har ont. De flesta hundar är riktigt duktiga på att ”bita ihop” och när vi ser att de har ont har det oftast redan gått ganska långt.

Det är därför bra att regelbundet känna igenom hundarna för att upptäcka eventuella förändringar. När en hund regelbundet får massage ökar man chanserna att hitta krämpor innan de hinner göra för mycket skada. Liksom för oss människor verkar massage avslappnande och är fantastiskt bra för kropp och själ. Massage kan göra underverk för en orolig hund och även hjälpa till vid tillstånd som ödem, artros, smärta i muskler, stelhet med mera…

//Marina Wilmarsgård